Groene hypotheek goed voor korting op hypotheekrente

Het klimaat is al jaren een ‘hot-item’. Naast de overheid dragen ook hypotheekverstrekkers bij aan het verduurzamen van de woningmarkt. Dit met speciale leningen voor energiebesparende maatregelen. Ook geven sommige geldverstrekkers rentekorting als je een zogenaamde groene hypotheek afsluit. Goed voor het milieu en jouw portemonnee, maar wat maakt zo’n hypotheek precies groen?

Sinds 2018 kan je niet meer lenen dan de marktwaarde van je huis. Als uitzondering heeft de overheid vastgesteld dat je voor energiebesparende maatregelen tot 6% extra kunt lenen. Daarnaast zijn er ook hypotheken die energiezuinig wonen stimuleren, ofwel ‘Groene Hypotheken’.  

Groene hypotheek in een notendop
Heb je een energiezuinige woning, laat je er een bouwen of ga je je woning renoveren om de energiezuinigheid te verbeteren, dan kan jij in aanmerking komen voor een groene hypotheek. Groene hypotheken geven rentekorting op woningen die energiezuinig zijn. Een energiezuinig huis is niet alleen gunstig voor je energierekening maar dus ook voor de hoogte van de hypotheekrente.

Niet alle aanbieders doen mee aan de groene hype. Daarnaast verschilt het exacte aanbod en mogelijke rentekorting per geldverstrekker. Controleer goed of je daadwerkelijk voordeliger uit bent en het niet alleen om een sterk staaltje marketing gaat. Zelf moet je overigens ook aan voorwaarden voldoen voordat je een groene hypotheek kunt afsluiten. Zo moet de EPC-waarde in orde zijn en kan een groenverklaring verplicht zijn.

Lage EPC-waarde vereist
EPC-waarde staat voor Energie Prestatie Coëfficiënt. Deze waarde geeft aan hoeveel energie je woning verbruikt. De gemiddelde woning in 1990 had een waarde van 1,0. Tegenwoordig moet nieuwbouw een waarde van maximaal 0,4 hebben. Dit houdt in dat een nieuwbouwhuis maar 40% energie verbruikt in vergelijking met een woning uit 1990.

Diverse geldverstrekkers vereisen bij het verstrekken van groene hypotheken een EPC waarde van 0,4 of lager. Een uitdaging voor kopers van een ouder en minder geïsoleerde woning. De EPC-waarde van je woning kun je laten berekenen door een bedrijf. Deze berekening moet wel getoetst worden volgens de, door de overheid ingestelde, NEN17120 normen.

Verplichte Groenverklaring
Je kunt verplicht worden om een groenverklaring aan te leveren. Deze verklaring is aan te vragen bij ‘Register Groenverklaringen’. Dit is voor jou als particulier overigens niet mogelijk, het aanvragen loopt via je hypotheekadviseur of aannemer. Voor een Groenverklaring moet de woning aan de volgende eisen voldoen:

  • Een EPC van 0,26 of lager
  • Bij de bouw wordt duurzaam hout gebruikt
  • De verklaring moet uiterlijk zes maanden voor de bouw/renovatie zijn aangevraagd.


Breng zowel de kosten als opbrengst in kaart
Koop je geen energievriendelijke woning maar wil je jouw huidige woning aanpakken? Kijk bij het nemen van energiebesparende maatregelen verder dan de rentekorting en lagere energierekening. Breng goed in kaart welke kosten je maakt, bijvoorbeeld advies- en eventuele notariskosten. Uiteraard is het doorvoeren van de aanpassing aan je huis zelf ook niet gratis.

Ben je van plan om een huis te kopen of wil je weten wat de mogelijkheden voor je huidige woning zijn? Vul het onderstaande antwoordformulier in, onze hypotheekspecialisten kijken graag met je mee.  

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Raaijmakers Financieel PlanBuro B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie